Om mig & bloggen

Vem är Hanna?


Hanna, 25 år och hör hemma i Pedersöre. Jag är utbildad teologie magister med ämneslärarbehörighet i religion och psykologi från Åbo Akademi. 

På fritiden läser jag böcker, fotograferar, redigerar bilder eller sitter och pysslar i indesign med grafisk produktion.

Under juni och juli sitter jag ofta hemma med datorn, papper och penna framför mig och telefonen vid örat. Orsaken är att jag under flera somrar varit biljettansvarig och pressfotograf för Pedersöre Teater. Vilket betyder att många av kvällarna i juni sitter jag vid Åliden och blir myggmat, blöt av regn eller fryser ihjäl för att fota pressbilder, alternativt sitter och försöker reda upp dubbelbokningar och gruppbokningar. Eller försöker få indesign att göra som jag vill eftersom jag även fungerar som grafisk designer för teaterns del.


Teologi?

Och nu tänker en del "präst". Men så är inte fallet! Jag är ämneslärare från ÅA och trivdes superbra med mina studier och mina studiekamrater. Mitt huvudämne var kyrkohistoria med pedagogik och psykologi som långa biämnen (60 sp i varje). 
Och så var jag styrelsemedlem, webbansvarig i två år, i Teologiska Studentföreningen (TSF).

En sked med kronisk sjukdom?

Jag lever med kroniska sjukdomar som påverkar mig en del mer och en del mindre. Läs mer om det på fliken som tar upp bloggen.

Vill du ha kontakt med mej?

Släng in en kommentar eller skicka iväg ett mejl till hannaostm[snabela]gmail.com.

Och vad dyker upp på bloggen?

Min vardag med allt vad det innebär, där bland annat dessa teman är frekventa:
En hel del teater, revy, fotografering och böcker.
Jag lever med TMJ-problem som blivit något av en följetong på bloggen.

Det är i ett nötskal vad HannusHanna handlar om.


Skeden med kronisk sjukdom?

A spoonie is someone living with a chronic illness. It mostly refers to physical chronic illnesses, though it has been known to be a helpful term for those with chronic mental illness as well.
It originates from Christine Miserandino's Spoon Theory story, in which she explains what it's like to live with chronic illness to a friend, and uses a handful of spoons to demonstrate. For example, daily activities that healthy people tend not to think about take tolls on people with chronic illness. You start the day with a certain number of spoons, and play your day around not running out. Socializing might cost spoons, using the stairs might cost spoons, lifting things might cost spoons, etc. - Urban Dictionary
Skeden ifråga kommer alltså från spoonieteorin. Är inte en fullfjädrad spoonie, men sämre dagar märker jag att mina skedar inte räcker till allt jag vill göra utan prioriterar. Samma sak med olika sociala aktiviteter, de skedarna kan ibland tas från nästa dag vilket leder till underbalans. 
Mina kroniska/osynliga sjukdomar är TMJD och astma som båda har sina egna kategorier. Astman påverkar mig minst eftersom den har varit en del av mig så länge jag minns och i nuläget är den kontrollerad. Dock har jag påbörjat hyposensibilisering mot björkpollen i mars 2018 som kan trigga astman utöver resten av mina allergier.
Den andra, TMJD, handlar om käkledsproblem. Jag lever med låsta käkleder där diskarna har förskjutits vilket leder till konstant värk och minskad gapning. Det är den diagnosen som använder mest skedar. 
TMJD = temporomandibular joint dysfunction 


Hur hittar man inlägg enligt kategori?

På en del skärmar syns inte en flik i vänster kant. Men tittar man så ser man tre sträck där upp i vänster hörn, tryck där så kommer kategorierna upp tillsammans med bloggarkivet!

Jag finns på dessa sociala medier:


500px - mina bilder
Tumblr - ett hörn för mina favoriter i ljud, bild och ord. En del del Doctor Who och Harry Potter
Goodreads - böcker, böcker, böcker
Pinterest - här hämtas mycket inspiration

Kommentarer