En vecka med smärta och tandläkarbesök

Det blir en vecka i text denhär gången, har nämligen fått uppleva en ny slags smärta som värkmedicin inte tog på.

Helgen
I förra lördags (24 november) var det IKEA Haparanda tur-retur, på kvällen då jag ställde mig och sova fick jag plötsligt intensiv smärta i övre tandraden, läppen, kinden och gomen. Och det fortsatte hela söndagen med smärtattacker som dök upp utan varning och höll i sig olika länge, under en attack var jag otroligt beröringskänslig på de mest utsatta områdena.

Måndag
På måndagen började jag med att ringa Vasa om högra käkleden som bråkar mer än vanligt och talade också om det som jag då konstaterat var nervvärk. 
Efter det samtalet ringde jag tandläkarjouren och fick en eftermiddagstid. Där röntgades det och funderades och tänderna testades utan något definitivt svar på varför jag hade smärtor. Det konstaterades också att det var bra att jag hade tid till VCS på onsdagen. 

Onsdag
Onsdagsmorgonen kom med fortsatt nervvärk som då börjat dyka upp då jag borstade tänderna på morgonen och var under ytan och dök upp mest hela tiden. Jag styrde mot Vasa med ganska lite värkmedicin i mig, bara en burana 400mg i motsats till dygnen före då jag dygnet runt varit på burana 600mg och Panadol 1g. Lunchade med Linda (så gott det nu då gick att äta, en del fick jag i mig iallafall) och traskade runt på stan lite innan jag hoppade iväg mot sjukhuset. Typiskt nog hade smärtattacken festat färdigt lagom tills jag blev inkallad så jag kunde bara beskriva smärtan (som när tandläkarbedövning gå ur, men hundra gånger värre. En massa pirrande i vävnaderna och intensiva smärtor). Några tänder misstänktes men eftersom jag var så icke-sjuk då just gick det heller inte att dra några slutsatser.

Det som annars gjordes (förutom käkledskontroll och röntgenkoll) var att jag fick inbokad tid för tungbandsklipp i januari, 26 år senare ska tungbandet klippas. Det blir också remiss till talterapi och efter det blir det småningom att påbörja tandreglering för att försöka börja reda upp mitt instabila och öppna bett. Så det händer troligen en hel del efter nyåret!

Torsdag
På torsdag var jag på vikariejobb och undervisade med fulldos värkmedicin i mig. På eftermiddagen ändrade plötsligt smärtorna karaktär och fick sitt centrum runt en tand som plötsligt också blivit öm. Not fun. För en gångs skull var det mycket trevligt att ha öppet bett så jag inte kan tugga/bita med framtänderna.

Fredag
Före jag påbörjade jobbdagen på fredagsmorgonen ringde jag tandläkarjouren igen och fick en tid till senare på dagen (och fick plötsligt krisplanera om en lektion för att få det hela att gå ihop).
Hoppade i bilen på eftermiddagen och styrde mot tandläkaren, där konstaterades det ganska direkt att jag hade rätt i vilken tand som var problemet (soo muuuch paain då det knackades på tanden), jag bedövades och tanden öppnades. Som visade sig vara nekrotisk. Vid det här laget var jag mer än glad över att jag ringde på morgonen och tog tiden även om det krockade med lektionerna. 
Så rotfyllning är påbörjad i ena framtanden nu, orsaken misstänks vara att det möjligen var en liiten spricka vid en fyllning. Sitter alltså i nuläget med bakteriedödande och provisorisk lagning till januari. Vilket är intressant i och med att tandens baksida har en så annorlunda form i nuläget (ungefär halva tandens baksida är borta). 

Då bedövningen släppte och jag tagit lite värkmedicin var det himmelriket på jorden. För första gången på nästan en vecka kunde jag äta utan att dö av smärta och utan att bara tugga på höger sida, vilket överbelastat käkleden mer än väl. Även om jag är sjuk i käkleder och muskler, tandköttet irriterat och den nymördade tanden är öm var/är det en så mycket trevligare smärta. Ingen mera arg och inflammerad nerv i den tanden! 

En annan sak som gjorde behandlingen så mycket enklare var att jag inte behövde gapa fullt, det testades med ett bitblock för barn men det funkade inte (lederna protesterade direkt), istället fick jag bita på kompresser så behövde bara gapa ungefär två cm vilket besparade mig mycket led- och muskelvärk.

Är mycket glad över att "bara" verkar vara att en rotfyllning behövs, med hopp om att allt går bra med den här temporära fyllningen och medicinen så det reder upp sig i januari. 

Kommentarer