En sommar på Saltkråkan

Det var en stund sen senaste inlägget, orsak förstås att det är sommar och jag är mitt upp i teaterarbetet med allt vad det innebär. Det är min 11:e produktion och min 10:e sommar med teaterjobb nu!

Vi har hittills spelat tre föreställningar av Vi på Saltkråkan med mycket åskådare redan nu. Åliden och Purmo som saknar skärgård har blivit förvandlad till en ö ute i Stockholms skärgård. Fiskmåsarna hade vi från förut och lite vatten har vi bredvid oss i och med ån men nu har vi en brygga, en handelsbod, sjöbodar, Snickargården och en hel hög med fiskenät upphängda överallt. 

Familjen Melkersson anländer till Saltkråkan
I år i teaterväg har jag gått all in med fotandet till programbladet. I den bemärkelsen att jag bestämde att alla skådespelare, orkester och regissör skulle bära flytväst på porträttbilderna. Bra blev det med de orangea västarna mot de grå stockarna jag hade som bakgrund. Men allt gick ju inte som på Strömsö med bildredigerandet i år. 

I år behövdes det ett bakgrundsbyte på orkesterbilden som var tagen på Purmogårdens trappa, och jag skulle ha samma bakgrund som på de andra bilderna. Redigerade bilden som vanligt i Lightroom, exporterade den som jpg som vanligt och skulle öppna den i Photoshop efteråt. Som inte lyckades. Alls. Photoshop hävdade att filformatet inte funkade och ingen av de andra bilderna jag redigerat samma dag från samma minneskort funkade heller.  Efter några omstarter av både PS och datorn lyckades jag exportera bilden direkt från Lightroom in i PS men några verktyg fungerade inte heller. I detta skede började jag misstänka att något gått fel vid senaste win10-uppdateringen som a) bråkade vid installation och b) gjorde att användningen av RAM-minnet sköt i höjden direkt.

Fick till sist gå till hederliga gamla Photoshop Elements 12 som tur nog ännu är installerat på datorn och byta bakgrunden där via. Inte mitt snyggaste arbete, men det dög då bilden skulle vara så liten. Jag hade också avinstallerat Photoshop då och några dagar senare då jag installerade om det funkade det igen. För tillfället iallafall. I och för sig hade jag hittat en uppdatering till grafikkortet också under denna tid så vad som egentligen bråkade är ett frågetecken.

Jag var under denna tålamodsprövande tid också väl medveten om att min datorn egentligen inte klarar av Photoshop då den har för lite arbetsminne (att ha igång två Adobe CC-program samtidigt är inget att rekommendera nämligen). Så nu har jag på riktigt konstaterat att jag inom en snar framtid behöver en kraftigare dator för allt grafiskt och bildredigerande.

Tjorven och Stina grälar med Pelle mitt i
Tack och lov funkade pressbildsredigerandet utan större problem. Jag började sorteringen med 1211 bilder från fyra kvällar som sist och slutligen blev 10 pressbilder som skickades ut. Då var inte allt pressbildsmaterial, det var en del behind the scenes inblandat där också (så kanske 1290 var pressbildsmaterial).

Så jag kan bara säga att jag rekommenderar ett besök till Purmo och Saltkråkan i sommar! Boka på hemsidan eller ring 050 413 1740 (må-fre, sö kl. 12-13, 16-17) så bokar jag in er. Vi spelar sista föreställningen 22.7.

Kommentarer