Mars 2018

Vad hände i mars?

Månaden började med en lunchdejt med några av barndomskompisarna och jag var mitt i en buranakur för käklederna i början av månaden. 
Sen blev det att vikariera på gymnasiet så det blev en del lektionsplanering. Men börjar i vissa kurser ha haft materialet några gånger så där var det bara att snabbt gå igenom mina tidigare planeringar och sen köra. Utökade också mina vikariatämnen till tyska då jag hastigt och lustigt hoppade in där.

Månadens största var uppenbarligen att hyposensibiliseringen påbörjades! I samband med det fick jag även bekräftat mina födoämnesallergier, så nu har jag svart på vitt att jag har äkta jordnötsallergi och hasselnötsallergi. Och korsreaktioner på ungefär alla andra nötter (utom kokosnöt, tur det). Nötter har jag ju alltid undvikit på grund av att jag reagerat men har inte vetat vad som varit äkta och korsreaktion från pollen.

I och med att jag fått epipen och kortisontabletter konstaterade jag att det behövdes en omorganisering på hur jag förvarar mina mediciner i väskan. Så efter lite planerande sprättade jag sönder min lilla blåa kylväska (så många första maj picknickar den varit med på i Åbo) och gjorde en isolerad medicinväska istället! Så nu bor min astmamedicin, epipen, antihistaminer och kortisontabletter på ett ställe. Fixade även ihop en epipennyckelring till medicinväskan och en att ha på väskan, så det syns enklare i vilket fack min epipen finns. Förhoppningsvis ska jag aldrig behöva använda adrenalinsprutan men in case of så vill jag ha den synlig.Den 24:e mars hade jag årsdag - för ett år sedan bestämde sig vänster käkledsdisk att inte flytta tillbaka. Så ett år av konstant låsning! Överraskande snabbt har det gått på samma gång som det känns som en evighet. Har många gånger funderat på hur snabbt jag vant mig vid att inte kunna öppna mer än 35 mm (40 mm om jag har en riktigt bra dag) och hur den dagliga värken blivit en del av mig. Nu som då får jag världens längtan efter lösgodis bara för att konstatera att det inte går överhuvudtaget. Men är inte helt fel att bara kunna äta choklad heller. 

Lördagen 24.3 låg jag för övrigt med feber och förkylning. Febern gjorde, som vanligt, att jag fick otrolig muskelvärk, till den grad att jag inte alls kunde tugga den kvällen utan åt gröt som kvällsmat.  Allt eftersom febervärken satte sig i käkmusklerna. Vi hade biljetter till Jesus Christ Superstar in concert i stan den kvällen men jag fick snällt stanna hemma. Skrev essä i historiakursen och lyssnade på soundtracket som tröst.

På skärtorsdagen fick jag också beskedet från Vasa att tandregleringsplanerandet blir uppskjutet till hösten. Vilket ändå passade mig bättre med tanke på hyposensibiliseringen som gör att jag inte skulle behöva ha några ingrepp/sår i munnen.

Kommentarer