Hyposensibilisering

Från rubriken kan man möjligen lista ut att jag fått klartecken att börja med hyposensibilisering/allergivaccination. Då jag var på läkarbesök till lungpoli i mitten av februari blev det klart att det blir behandling, men inte mot timotej med tabletter, inte heller mot björk med injektioner utan en ganska ny behandlingsform i form av droppar som läggs under tungan (sublingualt) mot björkpollen som heter Staloral birch (är helt enkelt björkpollenextrakt).
Denna behandling krävde specialtillstånd av Fimea som jag var och lämnade in till apoteket som också i samma veva beställde in initialdosen.

Hur går det till?

Staloral kommer i pumpflaskor, så man får rätt dos utan extra pillande. Dropparna läggs under tungan varje dag från januari till maj och pågår i 3 års tid. Genom det här sättet ska kroppen lära sig att tåla ämnet och man blir endera symptomfri eller får lindrigare symptom. Jag ska kunna märka symptomlindring redan i vår, eftersom behandlingen kom igång lite för sent egentligen blir det att hålla tummarna. En annan förhoppning med hyposensibiliseringen är att jag slipper en del av korsallergierna jag har från björk. Jag kan t.ex. inte äta råa äpplen, nektariner, plommon utan att börja klia i halsen. Och jag gillar nektariner (förut har jag kunnat äta nektariner, men de har återvänt till allergilistan).

Astman då?

Är man astmatiker måste astman vara under kontroll före (min har varit i skick länge) och ska hållas så bra som möjligt under behandlingen. Jag bär också med mig Ventoline, en Epipen, kortisontabletter och antihistaminer ifall jag skulle få en värre reaktion. Blir astman mycket värre är det att ta kontakt med lungpoli. Är också på kontroller under hela behandlingen.
Min vanliga Flixotide-dos har i alla år varit 1-2 doser 100 ug per dag. De senaste åren har den hållits på en dos dagligen med dubblering vid behov (i mitt fall  oftast förkylning), så jag har en lindrig kronisk astma. Nu kan det bli att öka dosen lite och hålla koll på PEF-värdena.

Kostnad?

Det är dyrt, det måste sägas. Det är endast begränsad grundersättning från fpa och jag väntar på beslut i skrivande stund. Sen är det inte helt klarlagt hur lång tid vaccinationen funkar och hur symptomfri jag blir då det ändå är en så ny behandlingsform att göra det med droppar. Men med tanke på att jag vissa vårar nätt och jämnt kan vistas utomhus utan att få snuva, kliande ögon och andningsproblem trots antihistamin så tar jag alla chanser att testa. Att må bättre och kunna minska på antihistaminerna, som jag annars ätit från ungefär mars till september eftersom jag reagerar på al, björk och timotej, kommer förhoppningsvis löna sig.
Går allt bra är det helt möjligt att jag börjar hyposensibilisering mot timotej om ett par år.

När?

Första dosen tas jämt i närvaro av sjukvårdspersonal. Det finns nämligen en risk att få anafylaxi (livshotande allergisk reaktion, därför epipen) så man ska vara övervakad. Och så är det förstås doseringsschema och alla biverkningar som ska diskuteras.
Tisdagen 6 mars ska jag befinna mig på lungpoli för att påbörja behandlingen. Förhoppningsvis klarar jag mig utan värre biverkningar. Spännande blir det iallafall!


Så. Det var en inledning till en ny kategori och en ny följetong på bloggen. Ska försöka uppdatera lite nu som med biverkningar, symptomlindring och allmän känsla. Det blir troligen lite intensivare uppdatering i början, så är ni med på min resa får ni hålla utkik efter inlägg, är ni mindre intresserade får ni skrolla förbi!

Kommentarer