Första veckorna med björkpollen

Hur gick första doserna då?

Så tisdagen sjätte mars mitt på dagen infann jag mig på lungpoli för att ta första dosen björkpollen och påbörja hyposensibiliseringen. Gick igenom biverkningar, när jag ska ta kontakt och hur hela alltihop fungerar under den halvtimme jag var där. Satte första dosen (=1 tryckning, 0,1 ml) under tungan och satt med det utan att svälja i två minuter. Hade minimala biverkningar, kände av något smått i halsen men that's about it.

Dagen efter var det två tryckningar och så dubblerades det till söndagen samma vecka då det var tio tryckningar. Och att sitta med en milliliter under tungan i två minuter (före man får svälja) är ganska svårt.

Första veckan var initialdoserna som var 10 IR/ml (IR = index of reactivity) och började sedan använda och trappa upp den starkare som är 300 IR/ml. Så då började jag igen med en tryckning och dubblerade de följande dagarna tills jag var upp i maxdosen på åtta tryckningar. Så nu är det underhållsdos med åtta tryckningar varje dag till typ slutet av maj.

Biverkningar?

Under initialveckan kände lite stickningar i tungan och lite kli i halsen men inget värre. Då jag började med den högre dosen kom det mer biverkningar så det blev ordentligt kli i halsen, lite kli i öronen, brännande känsla i halsen och gomen och stickningar i tungan. Har också haft en nysattack ungefär en timme efter men det kan lika gärna vara min vanliga morgonsnuva. Nu då jag hållit på i tre veckor har biverkningarna lugnat ner sig. Känner nog av dem ännu men inte alls på samma sätt.
Så hittills har allt gått ganska så bra! Jag var i jobb initialveckan men eftersom biverkningarna då var så lindriga så påverkade det inte min undervisning som tur var. Nu den senaste veckan har jag haft en mysig förkylning, och eftersom halsen var lite svälld från förkylningen kliade det lite extra de första dagarna.

Igår hämtade jag ut mera björkpollen. Sådär passligt då jag fått godkänt ersättningsbeslut och nytt fpa-kort dagen innan. Så nu betalade jag bara 135 € istället för 198 € för 20 ml björkpollen, som räcker ungefär en månad. Där fanns dock också licensavgiften från Fimea med, medicinen var efter ersättning bara 95 €. Björkpollen är dyra grejer! Men så värt pengarna (förhoppningsvis).

Konstaterade härom dagen att det kanske inte gjorde något att jag kom igång med behandlingen så sent i år. Med tanke på att vi har 62 cm snö för tillfället. Så det tar en tid ännu tills björkarna blommar och jag får se om immunförsvaret hunnit börja vänja sig.


Kommentarer

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!