Andra halvan av januari

Nå resten av januari då? 

Jag var på astmakontroll och gjorde spirometri för första gången. Astmadiagnos sen maj 1998 här hej! PEF-värdena såg bra ut, ingen större variation mellan före-efter medicin vilket var bra. Eftersom jag är frisk* ska värdena hållas på ungefär samma nivå trots luftrörsutvidgande (ventoline) så min låga flixotide-dos fungerar fortfarande 20 år senare, mycket då jag själv vet mina värden och vet när och hur jag behöver extra medicinering.

Blodprovet jag tog före visade bl.a. stark reaktion på timotej så jag har så gott som bestämt mig för att göra hyposensibilisering (specifik immunterapi, allergivaccination) eftersom det togs upp som alternativ. Kliande ögon och snuva sommartid är nog något jag skulle vilja få lite lindring från. Blodprovet visade också reaktion på björk, halvdör utomhus vissa år, och förstås pälsdjur. Så då kom alternativen upp mellan hyposensibilisering mot timotej eller björk. Timotej är tabletter (basically frystorkad timotej) medan björk är injektioner och troligen väljer jag timotejtabletterna då man är mer "fri" med tabletter än injektioner några gånger i månaden på sjukhus.
Det som diskuterades var mina födoämnesallergier som aldrig blivit utredda vilket ledde till en läkartid i mitten av februari för vidare fundering kring astman och allergierna, så då ska jag ta upp hyposensibiliseringen i och med korsallergierna från björk och timotej. Dessutom behöver behandlingen komma igång ganska snart då det ska påbörjas i ordentlig tid före pollensäsongen.

Och så hämtade jag ut min epipen! Förhoppningsvis ska jag aldrig behöva använda den men det känns tryggare att jag har en i väskan, speciellt om jag ska utomlands. Det börjar vara några år sen jag senast fick i mig nötter/mandel men minns precis känslan (and I haaate it), och nån gång kan jag få en ordentlig reaktion.

Så det är mycket på gång. Det här beslutet om hyposensibiliseringen gör också att det blir en ny följetong på bloggen ifall/då jag påbörjar den behandlingen då den tar ungefär tre år. Det blir ju enformigt med bara en följetong om käklederna, så nu blandar vi in immunförsvaret också!

* frisk = ingen akut luftvägsinfektion/lunginflammation/whatever förkylning utan bara allmänt kronisk inflammation i luftvägarnas slemhinnor

Kommentarer