Från käke till ögon

Började måndagsmorgonen med att ringa Vasa om MRI-resultaten och få en ny tid, så luciadagen blir Vasadag. Tur nog från morgonen eftersom det är Purmos lucia på kvällen och ska fota dem så det blir en låång dag. Men med kaffe och lunch med Vasapeeps så blir det bra!
Magnetröntgen hade visat att båda diskarna är felplacerade framför, vilket var det som konstaterats i Vasa, samt att det fanns lite svullnad i höger sida (som är den bättre sidan). Men ingen artros!

Några timmar senare blev det Silmäasema i Nykarleby för ögonläkartid. Kollade ögontrycket i slutet av oktober igen och det var, som vanligt, för högt (23 och 25, borde ligga under 20). Med grönstarr i släkten, min långa historia med förhöjt tryck samt att senast jag var till ögonläkaren (i samma ärende) var 2013 så blev det inbokat läkartid, tidigast lediga var i Nykaabi idag.

Så det blev genomgång av min ögonhistoria med min skelning, operationen av skelningen, ögonmigränen och ögontrycket. Ögonträningen med lapp då jag var liten tyckte han hade lyckats bra eftersom jag ändå har väldigt bra syn på vänster öga även fast samsynen inte existerar och högra ögat är dominerande. Och lapparna minns jag väl, roligt var det inte att ha en lapp på högra ögat flera timmar dagligen men alternativet skulle ha varit ett möjligt blint vänster öga (att jag utvecklade brytningsfel och urkass syn på höger öga pga för lite stimuli är en bisak i denna fråga då jag ändå ser på båda ögonen). Ögonoperationen gjordes på vänster öga som var det svagare och då korrigerades inåtskelningen medan skelningen uppåt inte kunde göras något åt. Vänster är ganska okej idag, skelningen syns inte så mycket, mest när jag är trött. Höger öga har en ordentlig inåtskelning men eftersom det är dominerande syns sällan den skelningen. Yes, my eyes are a tiny bit special.

Ögontrycket var normalt idag (19 och 20) men nu blir det en vända för att kolla hornhinnans tjocklek, är den tjockare än "normalt" kan det ge falska höga värden, samt att remiss till Malmska blev gjord för synfältsundersökning (som senast gjordes -13). Synnerven på ena ögat har en annan form (fortfarande) och det behöver undersökas närmare. Hade även superstora pupiller halva eftermiddagen som resultat av ögonbottensundersökningen.

Fick även veta att min ögonmigrän troligen triggas delvis av käkledsproblemen eftersom den bara drabbar vänster öga och den har hållit sig lugn länge men nu har den krypit på två gånger på knappa två månader, då käken har varit sämre.

Så nu blir det mera sjukhusbesök och väntande på kallelser! Måste dock säga att livet med remisser har underlättats med kanta, i och med att kommande sjukhusbesök syns fast man inte fått kallelsen än. 

Kommentarer