Magnetröntgen

Tisdagen 21 november hade jag tid till magnetröntgen vid Seinäjoki centralsjukhus. I remissen från Vasa hade de lagt att jag var svenskspråkig så kallelsebrevet kom på svenska. Blanketten man skulle fylla i fanns dock bara en version på finska och en på engelska.

Och eftersom vårdreformen ledde till att Vasa inte fick fulljour utan Seinäjoki fick istället har det varit mycket hallå om på vilket språk svenskspråkiga patienter som skickas till Seinäjoki bemöts på. Så det var lite upp till bevis i tisdags, och det gick bra på svenska! I anmälningsluckan fick jag svenskspråkig betjäning och samma sak med röntgenskötarna. Något ord här och var togs på finska eller engelska men till största del pratade vi svenska sinsemellan.
Var så nöjd med det svenska bemötandet att jag senare skickade respons till Seinäjoki eftersom jag glömde säga det direkt åt dem efter avklarad röntgen.

Anyway, magnetröntgen av käkleder. Hade förberett mig genom att googla och läsa andras erfarenheter i facebookgrupper, men det var mycket smärtfriare än jag hade räknat med. MRI av käklederna har två delar: en med stängd mun och en med öppen, där den andra är den jobbigare delen. 
Då jag kom in fick jag lägga mig ner på en brits, fick hörlurar (med x3m i) och en alarmknapp i handen före en "hjälm" sattes på huvudet som hade en spegel så jag såg ut. Och så in i hålet!

Det som var en spännande faktor var min förkylningshosta. Två dagar tidigare hade mamma gått in till apoteket och sagt att jag har rethosta och ska på MRI, så reodyn och codetabs blev medicindoserna den dagen. Men ingen hostattack utlöstes under MRI, före och efter (speciellt efter) kom det istället.

Började med delen med stängd mun som tog ungefär 20-25 minuter, inga problem med det utom att jag märkte att käken blev lite stel eftersom jag inte kunde djupandas fullt ut med risk för rörelse (och hostattack) och att svälja gjordes så lite som möjligt.

När jag väntade på min tur berättade de om hela proceduren och hur länge de olika delarna skulle ta. De hade också kollat hur mycket jag kunde öppna munnen och halverade då öppningsgraden. Så mina 3 cm som jag kan öppna blev till ungefär 1,5 cm. När det första skedet var avklarat kom de in och så fick jag en plastspruta att hålla mellan tänderna. Den bildserien skulle ta ungefär 3 min och de gjorde den en gång till eftersom det fanns någon liten rörelse under första. Kan bra ha varit min axel som orsakade det eftersom jag fick muskelspasm i en axelmuskel... Skedet med öppen mun var heelt annorlunda än det jag läst om, de erfarenheter jag läste om hade öppen mun så mycket det bara gick i 20 min. Så att bara ha öppen mun 1,5 cm i totalt 6 min var helt överkomligt. 

Efteråt var jag stel i både käkar och tänder (av plastsprutan) men inget värre. Ögonen hade mer problem istället eftersom jag var utan glasögon, det var så vitt där inne och de hade försökt kompensera synen. Så ögonvärk var ett faktum.
Bilderna och resultatet skickas direkt till Vasa så får ringa dit om ungefär en vecka för fortsättning.

Det andra som tog ordentligt på käkarna och axlarna var all bilåkning den dagen. Började med Purmo-Seinäjoki-Purmo och på eftermiddagen plockade vi upp mommo och åkte till Purmo-Vasa-Purmo för mommos laseroperation för grönstarr. Så över 300 km i bil den dagen märktes.

Summa summarum var MRI av käkleder mycket enklare än förväntat. Vet inte om de har annat system i typ USA eller om de helt enkelt har bättre kamera i Seinäjoki men snabbt och smidigt gick det. Det skulle aldrig ha gått att ha öppen mun helt och hållet längre än några minuter. Behövde heller inte vänta längre än en månad från remiss till undersökning.

Kommentarer

  1. Åh jag kommer ihåg när jag gjorde MRT av käkleder och den där sprutan man skulle gapa över. Jag kommer speciellt ihåg att sprutans plastkanter stack ut utanför på sidorna av munnen och skavde i mungiporna. Jag fick bara tillfälliga märken, men jag såg ut som Jokern i Batmanfilmen i säkert en timme. Hahah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag fick ligga och påminna mig själv om att hålla tungan i styr så den inte skulle orsaka rörelser (fanns seriöst inget bekvämt ställe att ha tungan då man har en spruta i munnen...) :D

      Radera

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!