Käkproblemen (2)

Det här handlar om temporomandibularleden, har du inte läst del ett av denna följetong? HÄR (öppnas i ny flik) finns den!

Anyway. Fortsättning från maj 2017 och fram till oktober. Första delen handlade bara om vänster käkled, så nu kommer också höger käkled in i bilden!

Juni 2017
Då jag var till Vasa i maj hade höger käkled lite börjat bråka, mest med knakningar och någon lätt låsning nu som då. Jag tog tag i och ringde fysioterapin vid Malmska och fick en tid i början av juni.
Där konstaterades det att jag är överrörlig och att vänster käkled troligen, igen eller fortfarande, var inflammerad. Under hela junimånad var höger käkled knakande av sig och låste sig nu som då under natten. Fram till detta hade jag töjt vänster sida och nu blev det också töjning i höger sida, eftersom den sidan kan ha blivit överansträngd av vänster sidas töjningar och då orsakat låsningsbesvär. Så det blev mera värkmedicin och mera töjningsövningar. I nacken hade jag nämligen ömhet på fasettleden på C2 samt spänd halsmuskulatur. Dessa problem hade jag inte märkt av i någon större grad på grund av överrörligheten.

Juli och augusti förlöpte utan någon större förändring. Låsningarna i höger sida kom och gick, det blev en hel del värkmedicin och så blev det uppföljningsbesök till fyssen. Denna gång med ultraljudsbehandling på båda käklederna där jag kände en märkbar positiv skillnad ett helt dygn efteråt. Sen kom en låsning igen och september förlöpte på liknande sätt som föregående månader. Det var daglig värk i vänster käkled, öronvärk som kom från käkmusklerna, stela och spända käkmuskler.

Oktober 2017
Nu händer det saker. I början av månaden tog jag kontakt med VCS igen och fick en tid inbokat. Lördagen den 7e oktober vaknade jag ännu en morgon med låsning i höger sida, men den här gången vägrade den släppa helt. Lördagen gick med värkmedicin och kylpåse och vid försöken att få disken tillbaka lyckades det halvt men den återvände till sitt felplacerade läge varje gång. Käkmusklerna var ordentligt påverkade, det hade slagit lock för örat och vänster käkled blev värre eftersom jag försökte töja tillbaka disken i höger sida. Fick snabbt tid till fyssen och med tens-behandling, töjning och massage släppte den värsta stramheten samt att diskarna i båda sidorna hoppade tillfälligt.
Att vara på bröllop med låsta käkleder gick så länge värkmedicinen jag tagit i förebyggande syfte arbetade, men dagen efter var värk och ordentlig stelhet det som stod på schemat.

Onsdag 25 oktober
Min inbokade tid till VCS och munpoli var här! Fick börja med att överraska dem med att meddela att höger sida sagt upp kontraktet, vilket ledde till att en MRI-remiss skickades till Seinäjoki, deras kamera är bättre för käkbilder än Vasas. Det andra som kom på agendan var mitt felaktiga bett där tänderna inte passar ihop som resultat av låsningarna. Från Vasa kom jag ut med utökad diagnos till diskförskjutning utan återgång i båda käklederna (closed lock-situation). Käklederna ska åtgärdas först, sedan bettet i form av tandreglering.

November 
I nuläget ligger min gapning på cirka 30 mm, hade runt 35 mm när bara vänster var låst. Och ibland gör fem ynka millimeter mindre mycket för att försämra. Att ha förkylning med låsta käkleder är en irritation i sig eftersom käkmusklerna och -lederna blir otroligt spända av dels förkylning (svällda slemhinnor) samt all hosta som tvingar upp munnen. Tack och lov för bettskenan som gör att musklerna får vila under nätterna, men i övrigt är det ett stort problem.
Så de senaste månaderna har jag dagligen haft värk i vänster käkled. Högra sidan var värst dagarna efter låsning för att sedan bli lite lugnare. När det gäller ätande är jag till viss del begränsad. Kan inte bita något med framtänderna, så t.ex. hamburgare, tortilla, pizza är out of the question. Kan inte (får inte) äta något segt eller hårt, märker direkt om någon köttbit är för seg och förstås är tuggummi och så gott som allt godis är borta. Behandlingen för käkledsproblem är till viss del lättuggad mat på grund av inflammationsprocessen i leden.
På tisdag (21.11) blir det Seinäjoki och magnetröntgen, så efter det fortsätter följetongen!

To be continued.

Kommentarer