Robin Hood i Purmo

Robin med sina syskon Röde Jill och Röde Will

För den som har bott under en sten de två senaste månaderna och inte läst min blogg så kan jag upplysa alla om att Pedersöre Teater denna sommar har haft Robin Hood som sommarteater. I skrivande stund har vi exakt tre föreställningar kvar och biljetterna går åt som smör i solsken. Jag har för sjunde året (hjälp, så länge?) hand om biljettbokningarna och för sjätte året är jag fotograf. 

Årets uppsättning är den 17:e produktionen och den innehåller allt! Vackra sånger och musik, drama, kärlek, humor, grann kara i trikåer, svärd- och käppfighter, världsförbättring och ett lyckligt slut. Fighterna har varit så intensiva att Robin Hood spelar med gipsat finger (från genrepets svärdfight), svärd har gått sönder (ja, vi har riktiga metallsvärd som inte är vassa), blåmärken och små sår.
Ja, jag är ganska partisk men det är en superbra pjäs vi har i år!

Robin Hood och Lille John i käppfight
 Det här är tredje produktionen sen vi flyttade några hundra meter från själva hembygdsmuseet till en större spelplats. Förut var vi bundna till husen som fanns på museet och då valdes pjäser lite efter det, nu har vi större spelrum och inga byggnader som binder oss. Det här betyder då förstås att allt (utom det stora lidret i bakgrunden) kan (ska) byggas upp precis enligt det som behövs för en pjäs. Och vi har otroliga byggare som fixar allt. Allt i föreningen sköts på talko (jag är förstås anställd men) så det är otroligt många talkotimmar alla inblandade lägger ner varje vår och sommar. I år har mycket av kläderna sytts upp, en del kunde återanvändas från när vi hade Ronja Rövardotter 2013 men mycket har sytts upp till just detta.

Syster Johanna, Jill, Will, Broder Tuck, Lille John och Robin Hood bildar en pakt mot orättvisorna
Vår Robin Hood-version är ursprungligen från det manus som bl.a. Raseborgs sommarteater använde och som alltså Sås & Kopp utarbetat tillsammans med Anna Simberg. Men för att passa det österbottniska klimatet, vår spelplats och våra skådespelare så har det omarbetats en del. Det utspelar sig i Sherwoodskogen, på hovet i Nottingham och lite här och där. Trots att det inte finns några direkta upplysningar om var en scen utspelas så vet man var det utspelar sig bara genom de karaktärer som är med.

Robin och Lady Marion träffas
Som vanligt så arbetar jag och pappa bakom kulisserna; jag med biljetterna och fotande, pappa med marknadsföring medan mamma och systeryster Cajsa står på scen. Cajsa är Lady Marion och spela teater och sjunga, det är systers expertområde!
Jag har alltså många timmar funderat på gruppbilder och "utfyllnadsbilder" till programbladet och förstås sprungit runt på scenen med en kamera i handen och en hängande över axeln för att ta pressbilder. För att sedan ha ett sammanlagt antal på 410ish bilder som i år blev till 11 pressbilder. Och förutom det också bokningarna. Tur att allt går på rutin nuförtiden!

Lille John och Robin förklädda till narrar inför bågskyttetävling (de utför inte regndans trots att det ser ut så...)
Så det är en liten del av det som finns på Åliden ännu tre gånger (onsdag/fredag/söndag). Har man tid och möjlighet ska man absolut boka en biljett för det är en suverän pjäs med suveräna skådespelare som gärna spelar för fullsatta läktare! HÄR kommer man till hemsidan där man kan läsa lite mer om själva pjäsen och under bokning kan man boka en biljett åt sig. Imorgon har vi fullbokat, men dyker man upp så ryms man nog in, vi har aldrig skickat hem någon som kommit obokad (men kom ihåg att ta kontanter med). HÄR finns också ett facebookevent. Ja, och så finns ett kortkort smakprov på ÖT från pressinfon. Seriöst Hanna, hur många länkar kan du hitta?

Foto: © Hanna Östman / Pedersöre Teater 2015 (pressmaterial)

Kommentarer