Fagerbacka fäbodställe

En kväll cyklade jag iväg till Fagerbacka fäbodställe som finns här i Purmo. Där har de byggt upp de fäbodar som har funnits på platsen och inrett dem tidsenligt. Trots att jag varit dit måånga gånger förut är det så mysigt att gå där, man hittar alltid något nytt man inte sett förut.


Fäbodarna var en viktig del av jordbruket förr. Största delen av böndernas djur betade under sommarmånaderna vid fäbodarna för att spara på betet vid hemgården. Bonddöttrarna och pigorna skötte arbetet vid fäbodarna.  

Korna släpptes ut på bete på morgonen för fritt söka mat på kärr och på skogsängar. Under dagen vandrade flickorna hem igen och arbetade på gården. På kvällen kom de tillbaka för kvällsmjölkningen och övernattade på fäboden för att tidigt nästa morgon mjölka och släppa ut korna på bete igen.


Om det inte fanns så mycket arbete att göra på hemgården kunde fäbodjäntorna vara på fäbodstället hela dagen. De hade dock med sig en äldre dam som såg till att arbetet blev gjort och att inte allt för många friare hittade till fäbodstället... (Källa: Museiportalen)

Del 2 med bilder
Del 3 med bilder

Kommentarer